Fortsätt till huvudinnehåll

Praktik på en spännande restaurang


Direkt när man går in i restaurangen så  möts man av lukten av pizza och annan god mat. Man möts av den trevliga personalen som jobbar på snabbt men noggrant så att inget blir fel. Det är mycket att hålla reda på men det är de vana vid.


Det är måndag morgon de anställda är redan i full gång för att förbereda lunchen till senare.  Det är viktigt att tänka på hygienen så att kunderna inte blir sjuka.
Det finns totalt 6 stycken anställda på Bella Mare, 5 killar och en tjej. En anställd säger att det var lite tråkigt att det var så få tjejer som jobbar här.
Bella Mare grundades 1994 och är fortfarande i full gång och är den mest framgångsrika restaurangen i Ljungskile. Bella Mare kommer nog finnas kvar i Ljungskile ganska lång tid framåt.


Som anställd och praktik elev får man göra allt i restaurangen förutom att göra pizza för det behöver man ha utbildning för, det kan vara allt från att servera mat till att diska.
Runt kl. 12-13 är det stressigast för då kommer det många personer som ska äta lunch, på helger är det stressigast på kvällen när man ska äta middag.
Som anställd får man äta lunch lite senare när de flesta kunderna har gått för man hinner inte äta när det är massa kunder i restaurangen.
De flesta som äter lunch på Bella Mare är för det mesta byggarbetare och hantverkare som jobbar i Ljungskile.
En hel arbetsdag där är 12 timmar lång.
Man får arbetskläder (en skjorta, ett förkläde och en keps om man har långt hår).

Bella Mare källsorterar inte till 100% men de slänger maten i en soptunna och annat skräp i en annan. En stor utmaning är att arbeta under stress.

Insidan av Bella Mare.

Praktiken var rolig men svår och stressig. Men det var lärorikt att vara där och hjälpa till. Om man gjorde samma sak för länge så fick man ont i ryggen.

Det är ganska nyrenoverat på Bella Mare så det är en mörk och mysig stämning ute i lokalen. Man hör mycket prat ute vid borden.
I köket hör man ljudet av diskmaskinen, klingande glas, bestick och tallrikar.

Utsidan av Bella Mare

Man kan tro att de på restauranger inte lägger ner så mycket tid på maten och jobbar hårt på grund av den snabba servicen men det gör de.

Kommentarer

  1. Hej Edwin!
    Vad kul att du haft en rolig praovecka och att du fått en bild av hur det är att jobba inom restaurangbranschen :)
    Hälsningar Nina

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ostvagnen i Ulvesund - Ost och chark paradiset

Ostvagnen i Ulvesund - Ost- och charkparadiset Mitt bland husen och skogen står den lilla ostvagen. Man kan känna lukten av mogen krämig ost eller kanske en rökt skinka? Här precis framför Ulvesunds växthus står Lars och Gert och säljer sin ost samt chark trots sin ålder. För båda är pensionärer. Men de står där dag ut och dag in för att leverera den kända osten till lokal- befolkningen. Historia och säsong I den lilla vagnen i Ulvesund står dom med ett brett sortiment av ost och chark. För 60 år sedan ägde Gert en butik i Ulvesund. På den tiden var Ljungskile inte stort och om man skulle handla åkte man dit. Men för 16 år sedan tvingades den stänga ner och före detta chefen Gert bohlin gick i pension. Men snart förstod Gert att han behövde sälja så han köpte en husvagn och några kyldiskar och så föddes ost vagnen som stått där nu i snart 10 år. Den har överlevt snö, stark vind och gassande sol när folk kommit och bett om att få en stor bit bri. “Vi har mest kunder under s...

Hunddagiset Hos Malin

Många promenader, olika aktiviteter och ett fint landskap. Det är det man kan förvänta sig Hos Malin. Lillan och Gullan som kommit tillbaka från en promenad. På gården är det tyst fastän man kan förvänta sig skall av hundarna som väntar på sin morgonpromenad. Jag går och knackar på kontoret som är ett litet rött hus på gården. Malin kommer ut och hon är väldigt bemötande. Det märks att hon har många kunder. Inne på kontoret är lilla Sigge. Trots att han är en av de minsta hundarna där tror han att han är störst, bäst och vackrast. Hon går igenom vad hon brukar göra och hur en vanlig dag ser ut. För att passa in i detta yrke enligt Malin bör man vara hundintresserad, olat, envis, bestämd, optimistisk, ha kunskap om hundar, ha känsla för djuren, ha bra kondition och det krävs att man har gått en grundkurs för personal på hunddagis och pensionat. Min första arbetsuppgift är att gå ut med Nelson. Nelson är en bearded collie som har fått kloröta. Han måste ha på sig sk...
Prao på Lyckorna Golfklubb                                                                                        Lyckorna Golfklubbs logga Att arbeta på en arbetsplats som Lyckorna golfklubb kräver att man gillar att vara utomhus, och det kan vara bra om man spelar golf också. Om man vill jobba i verkstaden behöver man veta ganska mycket om fordon som behöver repareras. För att jobba på banan så måste man ha gått lantbruksinriktning på gymnasiet, och i restaurangen behöver man gå kocklinjen. I shopen och övriga arbetsområden ska man ha gå...