Fortsätt till huvudinnehåll

Åh vilken prao




bild på Åh brygga
Åh vilken prao


Om Åh

Åh är ett ställe där man kan bo trevligt, ha nära till havet och serveras god mat till en fin utsikt.

Gården som tillhör Åh består av en vit huvudbyggnad som ligger med en fin utsikt mot havet med små hus runtomkring. I husen kan bo men det finns även hus med lokaler för de konferenser som hålls här.

Åh:s verksamhet har länge varit inriktad på det kyrkliga men nu vill dem bredda sina vidder.

Åh säger:
“I många år har vi varit en stiftsgård inriktad på ungdomsverksamhet och kyrkliga kurser. Allt från konfirmationsläger till konferenser för kyrkans personal. Den tidigare verksamheten fortsätter men nu vill vi bredda oss och nå företag, organisationer och privatpersoner utanför kyrkan.”  



Min tid på Åh


När jag klev in genom det vita dörrarna till huvudbyggnaden möttes jag av ett varmt bemötande.
Fönster som vätte ut mot havet gjorde att man inte kunde undgå den vackra utsikten. Utsikten över det härliga havet.
Min handledare började visa mig runt i den vita huvudbyggnaden.Vi började röra oss mot köket. Vi gick genom en ljus korridor och när vi öppnade en vit dörr slog slamrande ljud mot en och dofter av kryddor yrde i luften.  
Vi följde ljudet av slammer från grytor och kastruller och mötte trevliga kockar. De var i full gång med maten som gästerna skulle serveras. Vi lämnade sedan det livliga köket och möttes av det motsatta, en matsal med ett lugn som sköljde över en. Här fick man se utsikten över havet och när man satt på dem gråa stolarna vid borden. Efter att  ha sett matsalen gick vi vidare. Nu styrde stegen mot trappan och vi gick mot den hemtrevliga övervåningen.
Här såg vi mysiga hotellrum och fina, ljusa konferenslokaler.

När klockan närmar sig tio är det dags för frukost. Då samlas all härlig personal från gården och äter frukost tillsammans. Stämningen var härlig, det märktes att alla trivdes vilket jag tycker är viktigt på en arbetsplats. Det var en härlig frukost som erbjöd allt man kunde önska. Ljudet av gafflar och kniv mot tallrikar hördes.

Kökspersonalen började ta in frukosten och klingande ljud av glas och porslin hördes när dem tog in fat och tillbringare. Det var dags att återvända till arbetet. Receptionisterna gick tillbaka till receptionen, brummande från dammsugare hördes när städpersonalen hade lämnat lokalen och bestämda kliv från vaktmästare hördes när dem skulle återvända till deras sysslor.

Efter ett antal timmar är det dags att äta igen. Då samlas man för att avnjuta en god lunch tillsammans.

Under min tid på Åh fick jag massa olika arbetsuppgifter och fick följa med personer med helt olika sysslor.
I köket fick jag se hur dem lagade mat. Där fick jag  bland annat skära färggrann frukt i skivor, hacka goda grönsaker och baka små ljuvliga kakor. I köket gick det snabbt undan och man förberedde för lunch, morgondagens frukost och middagar framöver. Det fanns alltid något att göra vilket är roligt.

En annan dag fick jag följa med vaktmästare där jag hjälpte till med allt möjligt. Alltifrån att plocka ner spretig sly och slänga illaluktande sopor. Som vaktmästare får man göra många olika saker och man märkte tydligt att arbetet är varierat.

Jag städade även i en del hus. Då hörde jag ljuset från dammsugaren och kände lukten av rengöringsmedel. Trots att städning inte alltid är det man först tänker på när det gäller roliga jobb blev allt mycket roligare med härliga människor som jobbade med mig.

Det var även en dag jag testade hur det var att jobba i receptionen. Då fick jag väldigt olika uppgifter. Hjälpte till att sortera papper och fick fylla på i kiosken.


Tankar om tiden på Åh


Genom trevliga arbetskollegor och den fina miljön var det mysigt att vara på Åh. Personalen var snäll, tog hand om en och man kände sig välkommen. Man fick lära sig mer om hur det är att jobba inom hotell och restaurangbranschen och det bjöds på god mat, både frukost, lunch och fika.
























Kommentarer

  1. Hej Vera!

    Vad roligt att höra att du hade en fin praovecka på Åh och att du fick ett varmt bemötande. Ibland kanske man inte tänker på hur många olika yrkesroller det finns på en arbetsplats, så det är roligt att höra att du fick bekanta dig med personal som jobbar med olika saker och att du fick testa flera olika arbetsuppgifter :)

    /Nina, syv

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ostvagnen i Ulvesund - Ost och chark paradiset

Ostvagnen i Ulvesund - Ost- och charkparadiset Mitt bland husen och skogen står den lilla ostvagen. Man kan känna lukten av mogen krämig ost eller kanske en rökt skinka? Här precis framför Ulvesunds växthus står Lars och Gert och säljer sin ost samt chark trots sin ålder. För båda är pensionärer. Men de står där dag ut och dag in för att leverera den kända osten till lokal- befolkningen. Historia och säsong I den lilla vagnen i Ulvesund står dom med ett brett sortiment av ost och chark. För 60 år sedan ägde Gert en butik i Ulvesund. På den tiden var Ljungskile inte stort och om man skulle handla åkte man dit. Men för 16 år sedan tvingades den stänga ner och före detta chefen Gert bohlin gick i pension. Men snart förstod Gert att han behövde sälja så han köpte en husvagn och några kyldiskar och så föddes ost vagnen som stått där nu i snart 10 år. Den har överlevt snö, stark vind och gassande sol när folk kommit och bett om att få en stor bit bri. “Vi har mest kunder under s...

Hunddagiset Hos Malin

Många promenader, olika aktiviteter och ett fint landskap. Det är det man kan förvänta sig Hos Malin. Lillan och Gullan som kommit tillbaka från en promenad. På gården är det tyst fastän man kan förvänta sig skall av hundarna som väntar på sin morgonpromenad. Jag går och knackar på kontoret som är ett litet rött hus på gården. Malin kommer ut och hon är väldigt bemötande. Det märks att hon har många kunder. Inne på kontoret är lilla Sigge. Trots att han är en av de minsta hundarna där tror han att han är störst, bäst och vackrast. Hon går igenom vad hon brukar göra och hur en vanlig dag ser ut. För att passa in i detta yrke enligt Malin bör man vara hundintresserad, olat, envis, bestämd, optimistisk, ha kunskap om hundar, ha känsla för djuren, ha bra kondition och det krävs att man har gått en grundkurs för personal på hunddagis och pensionat. Min första arbetsuppgift är att gå ut med Nelson. Nelson är en bearded collie som har fått kloröta. Han måste ha på sig sk...
Prao på Lyckorna Golfklubb                                                                                        Lyckorna Golfklubbs logga Att arbeta på en arbetsplats som Lyckorna golfklubb kräver att man gillar att vara utomhus, och det kan vara bra om man spelar golf också. Om man vill jobba i verkstaden behöver man veta ganska mycket om fordon som behöver repareras. För att jobba på banan så måste man ha gått lantbruksinriktning på gymnasiet, och i restaurangen behöver man gå kocklinjen. I shopen och övriga arbetsområden ska man ha gå...