McDonalds
Jag testade att praoa på McDonalds på torp i Uddevalla. De anställda har en väldigt hög press på sig att hela tiden vara trevlig mot alla kunder och även varandra. Det kan bli stressigt med tanke på att det kommer beställningar konstant. Men för några månader sedan gjorde McDonalds på torp om sin inredning. Detta gjorde att saker blev mycket fräschare än innan och även smidigare.
I Uddevalla på ett köpcentrum ligger ett McDonalds. Det ser ut som vilket McDonalds som helst men miljön utanför är trevlig för barnen. Det finns nämligen en lekställning med rutschkana och massa skoj. Där kan barnen leka medans dem väntar på maten.
Miljön inomhus är minst lika trevlig. Det är städat nästan hela tiden, de anställda låter alltid glada när en ny kund kommer. Dock så kan det vara väldigt högljutt eftersom dem arbetar i ett kök men det vänjer man sig vid.
En sak som McDonalds har ändrat på är att dem tar direkt beställningar. Det menas med att direkt när en kund har beställt något kommer det upp på en skärm som vi i köket ser. Det blir mycket fräschare på det sättet att kunden inte får en cheeseburgare som legat i 10 minuter och väntat, utan den görs i stunden.
Mina arbetsuppgifter
Varje morgon blev jag bemött av min handledare Olivia Linde. Hon hade blont hår som ofta var uppsatt i tofs och var supertrevlig. Hon förklarade hur dagen såg ut och det var bara att börja med mina arbetsuppgifter. Det satt ett schema av städning uppgifter som skulle göras, så det började jag alltid med.
Jag skulle städa i backroom, personalrummet och omklädningsrummen. I backroom torkade jag av lister, dörrar, sopade golvet, skurade och moppade.
I omklädningsrummen putsade jag speglar, handfat, gjorde rent in och utsidan av toaletten. Jag skulle inte säga att det var det roligaste jag gjort men det behövdes verkligen göras.

Intervju
Jag hade en annan handledare vid namn Frida Niklasson. Hon var blond med blåa ögon och även hon var snäll och tog hand om mig bra. Jag bestämde mig för att intervjua henne och fråga henne några frågor.
Hur många anställda finns på arbetsplatsen?
- Just nu är vi 68 stycken men vi ska ju rekrytera 40 personer till nu inför sommaren. Så då blir vi över 100 anställda, säger hon
När startade företaget/verksamheten?
- I Sverige startade McDonalds 1973 först, men den här restaurangen öppnade 1991.
Har företaget/verksamheten funnits på samma plats sedan det startade?
- Japp det har det.
Vad är det för varor eller tjänster som man arbetar med på arbetsplatsen?
- Det är ju framförallt burgare som vi serverar, olika sorters burgare. Pommes fritt, dricka och glass
Vilka är arbetsplatsens kunder?
- Det är ju jätte blandat, de kommer in folk som är pensionärer, folk som går i skolan och familjer.
Hur arbetar arbetsplatsen med miljöfrågor och hållbar utveckling?
- Vi tar hand om allt och återvinner till exempel våra pantburkar skickar vi tillbaka även våra kartonger och all plast som vi får. Sen även våra gräddhållare är aluminium så dem skickar vi också tillbaka, ja vi återanvänder grejer helt enkelt.
Hur ser framtiden ut för arbetsplatsen inom de närmaste fem åren?
- Vi kommer fortfarande ha öppet. McDonalds i city kommer stänga ner nu så det kanske gynnar oss att vi kommer få mer gäster vilket kommer öka vår försäljning tror vi.
Vad är arbetsplatsens viktigaste tillgång (största fördel)?
- Den största fördelen är väl att vi ligger vid ett köpcentrum, det är mycket personer som cirkulerar runt här typ på sommaren när man ska ut till kusten så ligger det väldigt bra. Om man ska till Lysekil så ligger vi på resvägen dit. Vi har även öppet dygnet runt så det är oss dem kommer till när det är natt till exempel. Allt annat är ju stängt.
Vilken är arbetsplatsen största utmaning?
- Jag tror att det är på sommaren när dem har så mycket att göra att vi måste leverera bra service till alla våra gäster, när det är så hög volym alltså att vi säljer mycket.
Mina åsikter om jobbet
Jag tror inte att jag skulle klara av att jobba på McDonalds som heltidsjobb eftersom det blir väldigt stressigt och då blir jag lätt obekväm. Men absolut som sommarjobb och kanske på helger när man går på gymnasiet för att få ihop lite pengar.
Jag tror det är roligare att stå i köket än att städa, och det fick jag tyvärr inte testa på eftersom det är för varmt vid pommes fritten och jag var för ung och har därför ingen utbildning.
Fakta
grundare: Ray Kroc
grundades i världen: 1940
grundades i Sverige: 1973
McDonalds ägare på torp: Svante Olsson
antal restauranger i världen: 35 000 stycken
Liv Görling
Kommentarer
Skicka en kommentar