Fortsätt till huvudinnehåll

McDonalds




Jag testade att praoa på McDonalds på torp i Uddevalla. De anställda har en väldigt hög press på sig att hela tiden vara trevlig mot alla kunder och även varandra. Det kan bli stressigt med tanke på att det kommer beställningar konstant. Men för några månader sedan gjorde McDonalds på torp om sin inredning. Detta gjorde att saker blev mycket fräschare än innan och även smidigare.

I Uddevalla på ett köpcentrum ligger ett McDonalds. Det ser ut som vilket McDonalds som helst men miljön utanför är trevlig för barnen. Det finns nämligen en lekställning med rutschkana och massa skoj. Där kan barnen leka medans dem väntar på maten.
Miljön inomhus är minst lika trevlig. Det är städat nästan hela tiden, de anställda låter alltid glada när en ny kund kommer. Dock så kan det vara väldigt högljutt eftersom dem arbetar i ett kök men det vänjer man sig vid.

En sak som McDonalds har ändrat på är att dem tar direkt beställningar. Det menas med att direkt när en kund har beställt något kommer det upp på en skärm som vi i köket ser. Det blir mycket fräschare på det sättet att kunden inte får en cheeseburgare som legat i 10 minuter och väntat, utan den görs i stunden.


Mina arbetsuppgifter


Varje morgon blev jag bemött av min handledare Olivia Linde. Hon hade blont hår som ofta var uppsatt i tofs och var supertrevlig. Hon förklarade hur dagen såg ut och det var bara att börja med mina arbetsuppgifter. Det satt ett schema av städning uppgifter som skulle göras, så det började jag alltid med.
Jag skulle städa i backroom, personalrummet och omklädningsrummen. I backroom torkade jag av lister, dörrar, sopade golvet, skurade och moppade.
I omklädningsrummen putsade jag speglar, handfat, gjorde rent in och utsidan av toaletten. Jag skulle inte säga att det var det roligaste jag gjort men det behövdes verkligen göras.
Det tog ungefär 1 timme och 30 minuter att göra detta varje dag och sedan började det roliga. Jag fick nämligen göra drycker, kaffe, glass, milkshakes och så vidare. Jag tyckte det var kul men när det kom massor av beställningar blev det lite stressigt.





Intervju


Jag hade en annan handledare vid namn Frida Niklasson. Hon var blond med blåa ögon och även hon var snäll och tog hand om mig bra. Jag bestämde mig för att intervjua henne och fråga henne några frågor.

Hur många anställda finns på arbetsplatsen?
  • Just nu är vi 68 stycken men vi ska ju rekrytera 40 personer till nu inför sommaren. Så då blir vi över 100 anställda, säger hon
När startade företaget/verksamheten?
  • I Sverige startade McDonalds 1973 först, men den här restaurangen öppnade 1991.
Har företaget/verksamheten funnits på samma plats sedan det startade?
  • Japp det har det.
Vad är det för varor eller tjänster som man arbetar med på arbetsplatsen?
  • Det är ju framförallt burgare som vi serverar, olika sorters burgare. Pommes fritt, dricka och glass
Vilka är arbetsplatsens kunder?
  • Det är ju jätte blandat, de kommer in folk som är pensionärer, folk som går i skolan och familjer.
Hur arbetar arbetsplatsen med miljöfrågor och hållbar utveckling?
  • Vi tar hand om allt och återvinner till exempel våra pantburkar skickar vi tillbaka även våra kartonger och all plast som vi får. Sen även våra gräddhållare är aluminium så dem skickar vi också tillbaka, ja vi återanvänder grejer helt enkelt.
Hur ser framtiden ut för arbetsplatsen inom de närmaste fem åren?
  • Vi kommer fortfarande ha öppet. McDonalds i city kommer stänga ner nu så det kanske gynnar oss att vi kommer få mer gäster vilket kommer öka vår försäljning tror vi.
Vad är arbetsplatsens viktigaste tillgång (största fördel)?
  • Den största fördelen är väl att vi ligger vid ett köpcentrum, det är mycket personer som cirkulerar runt här typ på sommaren när man ska ut till kusten så ligger det väldigt bra. Om man ska till Lysekil så ligger vi på resvägen dit. Vi har även öppet dygnet runt så det är oss dem kommer till när det är natt till exempel. Allt annat är ju stängt.
Vilken är arbetsplatsen största utmaning?
  • Jag tror att det är på sommaren när dem har så mycket att göra att vi måste leverera bra service till alla våra gäster, när det är så hög volym alltså att vi säljer mycket.



Mina åsikter om jobbet

Jag tror inte att jag skulle klara av att jobba på McDonalds som heltidsjobb eftersom det blir väldigt stressigt och då blir jag lätt obekväm. Men absolut som sommarjobb och kanske på helger när man går på gymnasiet för att få ihop lite pengar.

Jag tror det är roligare att stå i köket än att städa, och det fick jag tyvärr inte testa på eftersom det är för varmt vid pommes fritten och jag var för ung och har därför ingen utbildning.

Fakta


grundare: Ray Kroc

grundades i världen: 1940

grundades i Sverige: 1973

McDonalds ägare på torp: Svante Olsson

antal restauranger i världen: 35 000 stycken

Liv Görling

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ostvagnen i Ulvesund - Ost och chark paradiset

Ostvagnen i Ulvesund - Ost- och charkparadiset Mitt bland husen och skogen står den lilla ostvagen. Man kan känna lukten av mogen krämig ost eller kanske en rökt skinka? Här precis framför Ulvesunds växthus står Lars och Gert och säljer sin ost samt chark trots sin ålder. För båda är pensionärer. Men de står där dag ut och dag in för att leverera den kända osten till lokal- befolkningen. Historia och säsong I den lilla vagnen i Ulvesund står dom med ett brett sortiment av ost och chark. För 60 år sedan ägde Gert en butik i Ulvesund. På den tiden var Ljungskile inte stort och om man skulle handla åkte man dit. Men för 16 år sedan tvingades den stänga ner och före detta chefen Gert bohlin gick i pension. Men snart förstod Gert att han behövde sälja så han köpte en husvagn och några kyldiskar och så föddes ost vagnen som stått där nu i snart 10 år. Den har överlevt snö, stark vind och gassande sol när folk kommit och bett om att få en stor bit bri. “Vi har mest kunder under s...

Hunddagiset Hos Malin

Många promenader, olika aktiviteter och ett fint landskap. Det är det man kan förvänta sig Hos Malin. Lillan och Gullan som kommit tillbaka från en promenad. På gården är det tyst fastän man kan förvänta sig skall av hundarna som väntar på sin morgonpromenad. Jag går och knackar på kontoret som är ett litet rött hus på gården. Malin kommer ut och hon är väldigt bemötande. Det märks att hon har många kunder. Inne på kontoret är lilla Sigge. Trots att han är en av de minsta hundarna där tror han att han är störst, bäst och vackrast. Hon går igenom vad hon brukar göra och hur en vanlig dag ser ut. För att passa in i detta yrke enligt Malin bör man vara hundintresserad, olat, envis, bestämd, optimistisk, ha kunskap om hundar, ha känsla för djuren, ha bra kondition och det krävs att man har gått en grundkurs för personal på hunddagis och pensionat. Min första arbetsuppgift är att gå ut med Nelson. Nelson är en bearded collie som har fått kloröta. Han måste ha på sig sk...
Prao på Lyckorna Golfklubb                                                                                        Lyckorna Golfklubbs logga Att arbeta på en arbetsplats som Lyckorna golfklubb kräver att man gillar att vara utomhus, och det kan vara bra om man spelar golf också. Om man vill jobba i verkstaden behöver man veta ganska mycket om fordon som behöver repareras. För att jobba på banan så måste man ha gått lantbruksinriktning på gymnasiet, och i restaurangen behöver man gå kocklinjen. I shopen och övriga arbetsområden ska man ha gå...