Fortsätt till huvudinnehåll

Mina roliga och lärorika dagar i köket på Stuveribaren

Mina roliga och lärorika dagar i köket på Stuveribaren



Stuveribaren är en liten restaurang som ligger på Bastiongatan 5 strax utanför hamnen i Uddevalla.
Företaget startade år 1989 och har varit mycket omtyckt sedan dess. Där serveras det både frukost och
lunch på arbetsdagarna. Företaget tar också emot catering beställningar och gör då alltså matlådor och
liknande för människor i stora sällskap. På arbetsplatsen jobbar det bortsett från praktikanter  bara två
personer just eftersom en kille är sjukskriven men annars brukar det vara 3-4 anställda.


De flesta kunderna som äter på Stuveribaren är byggare och hamnarbetare. Nästan alla kunder där är
stamkunder vilket betyder att de flesta kunderna kommer dit varje dag eftersom det är nära deras
arbetsplats och maten inte är för dyr. Stuveribarens största fördel är att de är bra på att vara flexibla,
att de alltså gör enkel mat som folk vill ha.


När man kommer till Stuveribaren blir man bemött av en trevlig personal men också av de trevliga och
glada frukost- och lunchgästerna. Lukten av den nylagade maten från köket sprider sig i matsalen.
Matsalen är ganska simpel och har inte så mycket dekoration men alla trevliga människor och den
goda maten ger platsen en mycket mysig och hemtrevlig känsla. Till höger om matsalen ligger köket.
Köket är inte jättestort men har allt man kan tänka sig behöva för matlagningen.


Min prao
Under mina praodagar fick jag bland annat skära och hacka grönsaker, bacon, korv och kött.
Jag fick även strimla vitkål, marinera grönsaker, mala kött, diska och torka bord.
På en av dagarna fick jag ta hand om en catering beställning och skulle då göra 70 st matlådor.
Jag fick förbereda maten och lägga upp den i lådorna. Det var ganska svårt eftersom maten skulle
ligga precis samma i alla matlådorna och det skulle vara samma mängd av maten i alla.
Det fanns alltså något att göra hela tiden och mina arbetsuppgifter var jätteroliga.


Jag började klockan 8 varje morgon och slutade mellan 14:30 och 15:00 beroende på om det fanns
saker kvar att göra. Under mina 25-minuters raster klockan 10.00 och 14.00 fick jag frukost och lunch
vilket var jättebra eftersom man verkligen blev trött av att jobba och behövde då ny energi.


Efter att ha intervjuat min handledare Leif som är chefen över Stuveribaren fick jag bland annat reda
på att de tänker ganska mycket på hållbar utveckling. De försöker alltså dra ner på plast, de sopsorterar
och försöker kasta så lite mat som möjligt för att det ska bli hållbart i längden.
Det tycker jag är jättebra eftersom på restauranger och matställen blir det lätt mycket man slänger av
både mat och plast. Leif berättar att deras största utmaning är att räkna ut hur mycket mat man ska
förbereda och laga eftersom antal kunder varierar ganska mycket från dag till dag.
Jag tycker att min prao har varit jätterolig och jag har lärt mig mycket. Jag är supernöjd med platsen
jag valde och hade absolut rekommenderat Stuveribaren om ni är intresserade och tycker det är kul
att jobba med mat.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ostvagnen i Ulvesund - Ost och chark paradiset

Ostvagnen i Ulvesund - Ost- och charkparadiset Mitt bland husen och skogen står den lilla ostvagen. Man kan känna lukten av mogen krämig ost eller kanske en rökt skinka? Här precis framför Ulvesunds växthus står Lars och Gert och säljer sin ost samt chark trots sin ålder. För båda är pensionärer. Men de står där dag ut och dag in för att leverera den kända osten till lokal- befolkningen. Historia och säsong I den lilla vagnen i Ulvesund står dom med ett brett sortiment av ost och chark. För 60 år sedan ägde Gert en butik i Ulvesund. På den tiden var Ljungskile inte stort och om man skulle handla åkte man dit. Men för 16 år sedan tvingades den stänga ner och före detta chefen Gert bohlin gick i pension. Men snart förstod Gert att han behövde sälja så han köpte en husvagn och några kyldiskar och så föddes ost vagnen som stått där nu i snart 10 år. Den har överlevt snö, stark vind och gassande sol när folk kommit och bett om att få en stor bit bri. “Vi har mest kunder under s...

Hunddagiset Hos Malin

Många promenader, olika aktiviteter och ett fint landskap. Det är det man kan förvänta sig Hos Malin. Lillan och Gullan som kommit tillbaka från en promenad. På gården är det tyst fastän man kan förvänta sig skall av hundarna som väntar på sin morgonpromenad. Jag går och knackar på kontoret som är ett litet rött hus på gården. Malin kommer ut och hon är väldigt bemötande. Det märks att hon har många kunder. Inne på kontoret är lilla Sigge. Trots att han är en av de minsta hundarna där tror han att han är störst, bäst och vackrast. Hon går igenom vad hon brukar göra och hur en vanlig dag ser ut. För att passa in i detta yrke enligt Malin bör man vara hundintresserad, olat, envis, bestämd, optimistisk, ha kunskap om hundar, ha känsla för djuren, ha bra kondition och det krävs att man har gått en grundkurs för personal på hunddagis och pensionat. Min första arbetsuppgift är att gå ut med Nelson. Nelson är en bearded collie som har fått kloröta. Han måste ha på sig sk...
Prao på Lyckorna Golfklubb                                                                                        Lyckorna Golfklubbs logga Att arbeta på en arbetsplats som Lyckorna golfklubb kräver att man gillar att vara utomhus, och det kan vara bra om man spelar golf också. Om man vill jobba i verkstaden behöver man veta ganska mycket om fordon som behöver repareras. För att jobba på banan så måste man ha gått lantbruksinriktning på gymnasiet, och i restaurangen behöver man gå kocklinjen. I shopen och övriga arbetsområden ska man ha gå...