Pizzeria Napoli både invändigt och utvändigt
På Norrtullsgatan i Uddevalla kan du hitta Pizzeria Napoli, en av Sveriges äldsta Pizzerior och Uddevallas äldsta restaurang. Napoli öppnade sina dörrar i Maj 1973 av Lucio Falcini och Nino Atzori. Familjeföretaget drivs numera vidare av nästa generation med samma goda rätter
När jag kliver in i restaurangen blir jag bemött av trevlig personal och hög mysfaktor, tallrikarna ligger fint vikta på tallrikarna och lyktorna på borden är tända. Det luktar nylagad lasagne i hela lokalen. Jag känner mig mycket välkomnad och får direkt en arbetsuppgift att utföra. På arbetsplatsen finns det alltid någonting att göra. Personalen har en bra rutin på sina uppgifter och de vet exakt hur en vanligt dag på pizzeria Napoli kan se ut en regnig dag som denna.
Lika omtyckt restaurang som under all tid
Trots att Napoli ligger bortom det centrala Uddevalla är den ändå mycket omtyckt. De kunder som besöker Napoli kommer gång på gång tillbaka och äter den nylagade italienska mat som serveras. På Napoli arbetar man med italiensk mat såsom catering, pastarätter och ett brett utbud pizzor. Det är intressant att se hur kunniga personalen är om råvarorna och kvaliteten på maten de tillagar. De säger även Handledaren är en utav deras viktigaste tillgångar här på Napoli.
Arbetsplatsen ser just ut som den såg ut när handledaren, Danielas pappa öppnade restaurangen år 1973 tillsammans med sin kompanjon Nino Atzori. Det finns fem anställda på arbetsplatsen för tillfället, 3 killar och två tjejer. Det brukar ofta vara jämnt fördelat med tjejer och killar, förklarar Daniela. Personalen jobbar helgerna då det är mycket mer folk än på vardagarna. På vardagarna jobbar Daniela och Tony själva med lite hjälp ifrån sin son. “Det är som om gästerna bara lever på helger”- säger Daniela och skrattar. Det är en väldig blandning gäster som besöker restaurangen, allt från små till äldre.
Kvalitet och kärlek till maten
“Vår största utmaning måste nog vara att få kunderna till att förstå att kvalite kostar mer”, säger Daniela. Med detta menar hon att Napoli använder råvaror med kvalite så pizzan kostar något mer. Baskunskaper om det italienska köket är en viktig del som jag fick lära mig hos Daniela och Tony.
Vi använder ekologiskt så långt det går”, säger Daniela.
Något som är bra att ha med sin innan man börjar jobba på pizzeria eller restaurang är hur man bemöter människorna här.
“Serviceinriktad, noggrann och att ha kärlek till maten är viktigt för att få jobb här”, uttrycker sig Daniela under intervjun.
Viktigt att tänka på inom restaurangbranschen
-Att ha gått hotell, restaurang på gymnasiet är en fördel för Napoli men inget måste, säger Daniela.
Fördelar med jobbet på Napoli är att man får träffa nytt folk varje dag och att få göra gästerna nöjda varje dag. Såklart finns det även nackdelar med att jobba på pizzeria. - Om man väljer att jobba på pizzeria får man förvänta sig långa pass, ofta under helger och kvällar, förvarnar Daniela.
-Under de närmaste fem åren kommer det rulla på som vanligt, avslutar Daniela Falcini intervjun med.
Det har definitivt varit lärorikt att få praktisera på pizzeria och restaurang Napoli, men framförallt roligt. Att jobba på restaurang kanske är någonting för mig trots allt!
Hej Emilia!
SvaraRaderaVad roligt att du har haft en bra praovecka! Det ska bli spännande att se om du kommer söka dig till restaurangbranschen i framtiden :)
Hälsningar Nina