Fortsätt till huvudinnehåll

Bohusläns äldsta pizzeria


Pizzeria Napoli både invändigt och utvändigt

På Norrtullsgatan i Uddevalla kan du hitta Pizzeria Napoli, en av Sveriges äldsta Pizzerior och Uddevallas äldsta restaurang. Napoli öppnade sina dörrar i Maj 1973 av Lucio Falcini och Nino Atzori. Familjeföretaget drivs numera vidare av nästa generation med samma goda rätter

När jag kliver in i restaurangen blir jag bemött av trevlig personal och hög mysfaktor, tallrikarna ligger fint vikta på tallrikarna och lyktorna på borden är tända. Det luktar nylagad lasagne i hela lokalen. Jag känner mig mycket välkomnad och får direkt en arbetsuppgift att utföra. På arbetsplatsen finns det alltid någonting att göra. Personalen har en bra rutin på sina uppgifter och de vet exakt hur en vanligt dag på pizzeria Napoli kan se ut en regnig dag som denna.

Lika omtyckt restaurang som under all tid

Trots att Napoli ligger bortom det centrala Uddevalla är den ändå mycket omtyckt. De kunder som besöker Napoli kommer gång på gång tillbaka och äter den nylagade italienska mat som serveras. På Napoli arbetar man med italiensk mat såsom catering, pastarätter och ett brett utbud pizzor. Det är intressant att se hur kunniga personalen är om råvarorna och kvaliteten på maten de tillagar. De säger även Handledaren är en utav deras viktigaste tillgångar här på Napoli.

Arbetsplatsen ser just ut som den såg ut när handledaren, Danielas pappa öppnade restaurangen år 1973 tillsammans med sin kompanjon Nino Atzori. Det finns fem anställda på arbetsplatsen för tillfället, 3 killar och två tjejer. Det brukar ofta vara jämnt fördelat med tjejer och killar, förklarar Daniela. Personalen jobbar helgerna då det är mycket mer folk än på vardagarna. På vardagarna jobbar Daniela och Tony själva med lite hjälp ifrån sin son.  “Det är som om gästerna bara lever på helger”- säger Daniela och skrattar. Det är en väldig blandning gäster som besöker restaurangen, allt från små till äldre.

Tony Falcini bakar pizza, det ser mycket lättare ut än vad det egentligen är har jag nu lärt mig.

Kvalitet och kärlek till maten
“Vår största utmaning måste nog vara att få kunderna till att förstå att kvalite kostar mer”, säger Daniela. Med detta menar hon att Napoli använder råvaror med kvalite så pizzan kostar något mer. Baskunskaper om det italienska köket är en viktig del som jag fick lära mig hos Daniela och Tony.
Vi använder ekologiskt så långt det går”, säger Daniela.
Något som är bra att ha med sin innan man börjar jobba på pizzeria eller restaurang är hur man bemöter människorna här.
“Serviceinriktad, noggrann och att ha kärlek till maten är viktigt för att få jobb här”, uttrycker sig Daniela under intervjun.

Viktigt att tänka på inom restaurangbranschen

-Att ha gått hotell, restaurang på gymnasiet är en fördel för Napoli men inget måste, säger Daniela.
Fördelar med jobbet på Napoli är att man får träffa nytt folk varje dag och att få göra gästerna nöjda varje dag. Såklart finns det även nackdelar med att jobba på pizzeria. - Om man väljer att jobba på pizzeria får man förvänta sig långa pass, ofta under helger och kvällar, förvarnar Daniela.
-Under de närmaste fem åren kommer det rulla på som vanligt, avslutar Daniela Falcini intervjun med.

Det har definitivt varit lärorikt att få praktisera på pizzeria och restaurang Napoli, men framförallt roligt. Att jobba på restaurang kanske är någonting för mig trots allt!

Kommentarer

  1. Hej Emilia!
    Vad roligt att du har haft en bra praovecka! Det ska bli spännande att se om du kommer söka dig till restaurangbranschen i framtiden :)
    Hälsningar Nina

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ostvagnen i Ulvesund - Ost och chark paradiset

Ostvagnen i Ulvesund - Ost- och charkparadiset Mitt bland husen och skogen står den lilla ostvagen. Man kan känna lukten av mogen krämig ost eller kanske en rökt skinka? Här precis framför Ulvesunds växthus står Lars och Gert och säljer sin ost samt chark trots sin ålder. För båda är pensionärer. Men de står där dag ut och dag in för att leverera den kända osten till lokal- befolkningen. Historia och säsong I den lilla vagnen i Ulvesund står dom med ett brett sortiment av ost och chark. För 60 år sedan ägde Gert en butik i Ulvesund. På den tiden var Ljungskile inte stort och om man skulle handla åkte man dit. Men för 16 år sedan tvingades den stänga ner och före detta chefen Gert bohlin gick i pension. Men snart förstod Gert att han behövde sälja så han köpte en husvagn och några kyldiskar och så föddes ost vagnen som stått där nu i snart 10 år. Den har överlevt snö, stark vind och gassande sol när folk kommit och bett om att få en stor bit bri. “Vi har mest kunder under s...

Hunddagiset Hos Malin

Många promenader, olika aktiviteter och ett fint landskap. Det är det man kan förvänta sig Hos Malin. Lillan och Gullan som kommit tillbaka från en promenad. På gården är det tyst fastän man kan förvänta sig skall av hundarna som väntar på sin morgonpromenad. Jag går och knackar på kontoret som är ett litet rött hus på gården. Malin kommer ut och hon är väldigt bemötande. Det märks att hon har många kunder. Inne på kontoret är lilla Sigge. Trots att han är en av de minsta hundarna där tror han att han är störst, bäst och vackrast. Hon går igenom vad hon brukar göra och hur en vanlig dag ser ut. För att passa in i detta yrke enligt Malin bör man vara hundintresserad, olat, envis, bestämd, optimistisk, ha kunskap om hundar, ha känsla för djuren, ha bra kondition och det krävs att man har gått en grundkurs för personal på hunddagis och pensionat. Min första arbetsuppgift är att gå ut med Nelson. Nelson är en bearded collie som har fått kloröta. Han måste ha på sig sk...
Prao på Lyckorna Golfklubb                                                                                        Lyckorna Golfklubbs logga Att arbeta på en arbetsplats som Lyckorna golfklubb kräver att man gillar att vara utomhus, och det kan vara bra om man spelar golf också. Om man vill jobba i verkstaden behöver man veta ganska mycket om fordon som behöver repareras. För att jobba på banan så måste man ha gått lantbruksinriktning på gymnasiet, och i restaurangen behöver man gå kocklinjen. I shopen och övriga arbetsområden ska man ha gå...