Fortsätt till huvudinnehåll

Fyra dagar på Bella Mare







Ägaren Mustafa Turan

Det är en regnig måndag morgon och jag står utanför resturangen Bella Mare i Ljungskile. Restaurangen står tom och några enstaka ljus lyser. När man klev in möttes man av en hemtrevlig känsla.



Måndag morgon och de anställda är i full gång med att förbereda lunchen. Hygienen är viktig så att kunderna inte blir sjuka. Innan vi fick börja hjälpa fick vi tvätta händerna och byta om till arbetskläder. En blå tröja med ett tryck på ärmen, ett vitt förkläde och en keps om man ville bytte man om till.



När vi väl bytt om till arbetskläder fick vi uppgifter som till exempel torka borden, sopa golvet och förbereda salladsbuffén. Pizza fick man inte göra som prao elev eftersom man behöver utbildning och ugnarna blir väldigt varma. Runt 13:00 blev det stressigt eftersom då kommer det många hungriga byggarbetare och snickare. Vid den tiden fick man nya uppgifter som till exempel diska eller plocka bort från          borden. Ibland fick man servera också.                                           Restaurangen
På Bella Mare slösar de inte och tar vara på det mesta. Matrester och skräp slängs i varsin soptunna.

Praktiken var rolig och lärorik men kunde även vara lite stressig då och då. Om man gjorde samma sak och stod stilla väldigt länge så kunde man få ont i ryggen. När praktiken kändes det skönt och kul att få ha provat på något nytt.

Den snabba servicen kan göra att man tror att de slarvar, men det är snarare tvärtom. Maten som man blir serverad håller alltid en hög kvalité och smakar alltid gott.



Kommentarer

  1. Hej Felix!
    Vad kul att du hade en rolig och lärorik praovecka! :)
    Hälsningar Nina

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ostvagnen i Ulvesund - Ost och chark paradiset

Ostvagnen i Ulvesund - Ost- och charkparadiset Mitt bland husen och skogen står den lilla ostvagen. Man kan känna lukten av mogen krämig ost eller kanske en rökt skinka? Här precis framför Ulvesunds växthus står Lars och Gert och säljer sin ost samt chark trots sin ålder. För båda är pensionärer. Men de står där dag ut och dag in för att leverera den kända osten till lokal- befolkningen. Historia och säsong I den lilla vagnen i Ulvesund står dom med ett brett sortiment av ost och chark. För 60 år sedan ägde Gert en butik i Ulvesund. På den tiden var Ljungskile inte stort och om man skulle handla åkte man dit. Men för 16 år sedan tvingades den stänga ner och före detta chefen Gert bohlin gick i pension. Men snart förstod Gert att han behövde sälja så han köpte en husvagn och några kyldiskar och så föddes ost vagnen som stått där nu i snart 10 år. Den har överlevt snö, stark vind och gassande sol när folk kommit och bett om att få en stor bit bri. “Vi har mest kunder under s...

Hunddagiset Hos Malin

Många promenader, olika aktiviteter och ett fint landskap. Det är det man kan förvänta sig Hos Malin. Lillan och Gullan som kommit tillbaka från en promenad. På gården är det tyst fastän man kan förvänta sig skall av hundarna som väntar på sin morgonpromenad. Jag går och knackar på kontoret som är ett litet rött hus på gården. Malin kommer ut och hon är väldigt bemötande. Det märks att hon har många kunder. Inne på kontoret är lilla Sigge. Trots att han är en av de minsta hundarna där tror han att han är störst, bäst och vackrast. Hon går igenom vad hon brukar göra och hur en vanlig dag ser ut. För att passa in i detta yrke enligt Malin bör man vara hundintresserad, olat, envis, bestämd, optimistisk, ha kunskap om hundar, ha känsla för djuren, ha bra kondition och det krävs att man har gått en grundkurs för personal på hunddagis och pensionat. Min första arbetsuppgift är att gå ut med Nelson. Nelson är en bearded collie som har fått kloröta. Han måste ha på sig sk...
Prao på Lyckorna Golfklubb                                                                                        Lyckorna Golfklubbs logga Att arbeta på en arbetsplats som Lyckorna golfklubb kräver att man gillar att vara utomhus, och det kan vara bra om man spelar golf också. Om man vill jobba i verkstaden behöver man veta ganska mycket om fordon som behöver repareras. För att jobba på banan så måste man ha gått lantbruksinriktning på gymnasiet, och i restaurangen behöver man gå kocklinjen. I shopen och övriga arbetsområden ska man ha gå...