Fortsätt till huvudinnehåll
Laxbutiken Ljungskile
ljungskile.jpg
Laxbutiken från utsidan i det fina sommarvädret.
     
Att jobba på restaurang handlar om att ha kul när man lagar
mat, och sprida mycket glädje till kunderna och sina arbetskamrater.
Att fortsätta jobba även fast det är stressigt kan vara svårt
men i slutändan vet man att det kommer löna sig.

I utkanten av lilla Ljungskile finns en ganska stor restaurang som heter Laxbutiken. Det är en ganska populär restaurang som har utsikt över havsviken. Det är många som kommer till för att äta den goda laxen från västkusten.
Restaurangen säljer, som man förstår, mycket lax men även olika bakelser som panacotta, fruktsallad och brownies.

På sommaren jobbar det ungefär 80 personer där för att det är då det kommer mest folk, och då behöver man mycket personal medans det “bara” jobbar ca 30 personer på vintern då det inte kommer lika mycket folk och det inte är lika stressigt. Laxbutiken startade i Heberg 1996 och kom till Ljungskile år 2003. Hit till Ljungskile kommer det ofta mycket folk med olika åldrar och från olika länder hit, som från Tyskland, Norge och Danmark, för att smaka på den goda laxen.

Schemat under dagarna
På Måndagen fick vi lära oss lite hur dom jobbade, vad vi skulle ha på oss, när vi började och vad de gjorde på dagarna, sedan så fick vi baka lite, göra olika grejer som skulle ut i butiken och göra det som dom brukar göra helt enkelt. Sedan så fick vi gå på lunch ungefär runt 11 och då var det 30 min lunchrast. Vi åt personalmat som en kock hade lagat och det var jättegott. Sedan fortsatte vi att baka, göra olika såser och servera lite. Efter det, ungefär runt 14.15 så fick vi gå på 10 minuters fikapaus. Man fick inte ha någon paus mellan 12-14 för att det var då det var som stressigast och som mest folk. Sedan gick vi hem.

På Tisdagen, Onsdagen och Torsdagen gjorde vi ungefär samma sak. Det var väldigt mycket samma varje dag, men ändå lärde man sig något nytt varje dag.
Jag lärde mig. t.ex att göra massa olika såser, som romsås och gubbröra. Det var jättekul att göra det för det var så himla stora mått på ingredienser.

På Laxbutiken så stod jag mestadels i Kallskänken. Det är stora bänkar i köket där man t.ex. lägger upp Dagens rätt eller bakar. Jag tycker att det var supermysigt och ganska kul där. Man lyssnade på musik och pratade med varandra medans man stod där och bakade eller liknande. Men om jag inte stod i kallskänken så sprang jag ut och serverade till kunderna. Det tyckte jag inte om så mycket så jag försökte mest undvika att göra det. Men när det var som stressigast, runt 12-14 så var jag tvungen att göra det.
Jag tycker att det har varit jättemysigt att praoa där i fyra dagar och jag skulle gärna vilja sommarjobba där om jag hade fått. Men jag är inte 15 år än och då skulle jag inte ha fått någon lön. Så jag ska nog vänta tills nästa år, så får jag sommarjobba någon annanstans där jag kan få lön även fast jag är under 15.  
Men jag tyckte i alla fall att det var jättekul att vara där och jag är glad att jag fick chansen att praoa där. Det var många som sökte om prao dit och det var just jag och min kompis Stina fick platserna. Vi känner oss lyckligt lottade att vi fick komma dit och uppleva hur det är att jobba på restaurang.

Kommentarer

  1. Hej Therese!
    Vad roligt att du är så nöjd med dina dagar på Laxbutiken! Kul att du fick testa på och lära dig olika arbetsmoment :)
    Hälsningar Nina

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ostvagnen i Ulvesund - Ost och chark paradiset

Ostvagnen i Ulvesund - Ost- och charkparadiset Mitt bland husen och skogen står den lilla ostvagen. Man kan känna lukten av mogen krämig ost eller kanske en rökt skinka? Här precis framför Ulvesunds växthus står Lars och Gert och säljer sin ost samt chark trots sin ålder. För båda är pensionärer. Men de står där dag ut och dag in för att leverera den kända osten till lokal- befolkningen. Historia och säsong I den lilla vagnen i Ulvesund står dom med ett brett sortiment av ost och chark. För 60 år sedan ägde Gert en butik i Ulvesund. På den tiden var Ljungskile inte stort och om man skulle handla åkte man dit. Men för 16 år sedan tvingades den stänga ner och före detta chefen Gert bohlin gick i pension. Men snart förstod Gert att han behövde sälja så han köpte en husvagn och några kyldiskar och så föddes ost vagnen som stått där nu i snart 10 år. Den har överlevt snö, stark vind och gassande sol när folk kommit och bett om att få en stor bit bri. “Vi har mest kunder under s...

Hunddagiset Hos Malin

Många promenader, olika aktiviteter och ett fint landskap. Det är det man kan förvänta sig Hos Malin. Lillan och Gullan som kommit tillbaka från en promenad. På gården är det tyst fastän man kan förvänta sig skall av hundarna som väntar på sin morgonpromenad. Jag går och knackar på kontoret som är ett litet rött hus på gården. Malin kommer ut och hon är väldigt bemötande. Det märks att hon har många kunder. Inne på kontoret är lilla Sigge. Trots att han är en av de minsta hundarna där tror han att han är störst, bäst och vackrast. Hon går igenom vad hon brukar göra och hur en vanlig dag ser ut. För att passa in i detta yrke enligt Malin bör man vara hundintresserad, olat, envis, bestämd, optimistisk, ha kunskap om hundar, ha känsla för djuren, ha bra kondition och det krävs att man har gått en grundkurs för personal på hunddagis och pensionat. Min första arbetsuppgift är att gå ut med Nelson. Nelson är en bearded collie som har fått kloröta. Han måste ha på sig sk...
Prao på Lyckorna Golfklubb                                                                                        Lyckorna Golfklubbs logga Att arbeta på en arbetsplats som Lyckorna golfklubb kräver att man gillar att vara utomhus, och det kan vara bra om man spelar golf också. Om man vill jobba i verkstaden behöver man veta ganska mycket om fordon som behöver repareras. För att jobba på banan så måste man ha gått lantbruksinriktning på gymnasiet, och i restaurangen behöver man gå kocklinjen. I shopen och övriga arbetsområden ska man ha gå...