Laxbutiken Ljungskile
Laxbutiken från utsidan i det fina sommarvädret.
Att jobba på restaurang handlar om att ha kul när man lagar
mat, och sprida mycket glädje till kunderna och sina arbetskamrater.
Att fortsätta jobba även fast det är stressigt kan vara svårt
men i slutändan vet man att det kommer löna sig.
I utkanten av lilla Ljungskile finns en ganska stor restaurang som heter Laxbutiken. Det är en ganska populär restaurang som har utsikt över havsviken. Det är många som kommer till för att äta den goda laxen från västkusten.
Restaurangen säljer, som man förstår, mycket lax men även olika bakelser som panacotta, fruktsallad och brownies.
På sommaren jobbar det ungefär 80 personer där för att det är då det kommer mest folk, och då behöver man mycket personal medans det “bara” jobbar ca 30 personer på vintern då det inte kommer lika mycket folk och det inte är lika stressigt. Laxbutiken startade i Heberg 1996 och kom till Ljungskile år 2003. Hit till Ljungskile kommer det ofta mycket folk med olika åldrar och från olika länder hit, som från Tyskland, Norge och Danmark, för att smaka på den goda laxen.
Schemat under dagarna
På Måndagen fick vi lära oss lite hur dom jobbade, vad vi skulle ha på oss, när vi började och vad de gjorde på dagarna, sedan så fick vi baka lite, göra olika grejer som skulle ut i butiken och göra det som dom brukar göra helt enkelt. Sedan så fick vi gå på lunch ungefär runt 11 och då var det 30 min lunchrast. Vi åt personalmat som en kock hade lagat och det var jättegott. Sedan fortsatte vi att baka, göra olika såser och servera lite. Efter det, ungefär runt 14.15 så fick vi gå på 10 minuters fikapaus. Man fick inte ha någon paus mellan 12-14 för att det var då det var som stressigast och som mest folk. Sedan gick vi hem.
På Tisdagen, Onsdagen och Torsdagen gjorde vi ungefär samma sak. Det var väldigt mycket samma varje dag, men ändå lärde man sig något nytt varje dag.
Jag lärde mig. t.ex att göra massa olika såser, som romsås och gubbröra. Det var jättekul att göra det för det var så himla stora mått på ingredienser.
På Laxbutiken så stod jag mestadels i Kallskänken. Det är stora bänkar i köket där man t.ex. lägger upp Dagens rätt eller bakar. Jag tycker att det var supermysigt och ganska kul där. Man lyssnade på musik och pratade med varandra medans man stod där och bakade eller liknande. Men om jag inte stod i kallskänken så sprang jag ut och serverade till kunderna. Det tyckte jag inte om så mycket så jag försökte mest undvika att göra det. Men när det var som stressigast, runt 12-14 så var jag tvungen att göra det.
Jag tycker att det har varit jättemysigt att praoa där i fyra dagar och jag skulle gärna vilja sommarjobba där om jag hade fått. Men jag är inte 15 år än och då skulle jag inte ha fått någon lön. Så jag ska nog vänta tills nästa år, så får jag sommarjobba någon annanstans där jag kan få lön även fast jag är under 15.
Men jag tyckte i alla fall att det var jättekul att vara där och jag är glad att jag fick chansen att praoa där. Det var många som sökte om prao dit och det var just jag och min kompis Stina fick platserna. Vi känner oss lyckligt lottade att vi fick komma dit och uppleva hur det är att jobba på restaurang.
Hej Therese!
SvaraRaderaVad roligt att du är så nöjd med dina dagar på Laxbutiken! Kul att du fick testa på och lära dig olika arbetsmoment :)
Hälsningar Nina