Fortsätt till huvudinnehåll

Laxbutiken-prao

Laxbutiken

     Laxbutiken i Ljungskile

Laxbutiken är en rolig och gemensam arbetsplats där alla arbetar tillsammans och sprider glädje. Laxbutiken är en bra arbetsplats där man alltid har något att göra.

Laxbutiken är en restaurang som ligger i Falkenberg i Heberg. Men det finns även en Laxbutik till i Ljungskile som startade 2003. Laxbutiken i Ljungskile ligger vid havet vid en “rastplats” vid motorvägen och dem säljer lax och färskvaror. Alla kunder som är på restaurangen är helt olika det är allt ifrån äldre till stamkunder till folk som bara åker förbi eller barnfamiljer, så det är en restaurang för precis alla.

Restaurangen jobbar mycket med att använda så mycket ekologiskt som möjligt och att använda så mycket närproducerat som det bara går.

På Laxbutiken finns det många anställda och det är på sommaren runt 80 personer som jobbar efter som att det är ett ganska populärt ställe så att det behövs mycket personal, men på vintern är det bara runt 30 som jobbar för då är det inte riktig säsong. Och Laxbutikens närmaste fem år ser väldigt lovande ut efter som att det är många kunder som är där varje dag och äter eller har stora konferenser.

Min prao

När jag fick praoplats på Laxbutiken så trodde jag inte att det hade varit så många andra som hade sökt till Laxbutiken men det var just jag och min kompis som fick jobba där.

När jag praoade på Laxbutiken fick jag jobba i kallskänk (kallis) där jag fick göra dagens då det var olika måltider varje dag och jag fick även lägga lax tallrikar, dekorera laxbakelser, baka olika efterrätter, skära upp olika grönsaker och jag fick även göra två beställningar.

Jag har även serverat mat till äldre, barnfamiljer och bokningar där någon kanske har fyllt år eller ska ha en konferens.
När jag jobbade där första dagen så fick jag lära mig att göra olika slags lax tallrikar, olika slags dagens tallrikar och flera olika efterrätter  vilket var väldigt kul.

På morgonen var det ganska lugnt och det var bara förberedelser som man gjorde man förberedde inför lunch när det var som mest kunde. Så runt 10 när det öppnade fanns det inte så mycket att göra, det var inte förrän klockan blev runt 11-1 så var det “mycket” folk men det var absolut inte lika mycket folk som när det är helg.

När det blev runt lunch så kom det ett rush och det blev ganska stressigt men sen när det hade gått ungefär 30-60 min så blev det lite lugnare och allt la sig lite. Men det gick lite upp och ner med de små rusherna. Men efter som att dem har en grej att dem ska lämna ut all mat inom 5 minuter så kan det bli lite stressigt.
Alla som jobbade på Laxbutiken var väldigt snälla och duktiga och de förklarade bra vad man skulle göra och vart allt fanns.

Jag började 9.00 varje morgon efter som att restaurangen inte öppnar förrän 10.00 och så finns det inte så mycket att göra eftersom att alla som äter där oftast äter på sin lunch som inte är förrän 11-1. Jag slutade 15.00 och då var det inte jättemycket folk där men det var ändå några som var där och åt för det mesta så var det äldre som var och åt för att det var mitt i veckan och de flesta jobbar på dagen.

Jag tycker att det har varit jättekul att jobba på Laxbutiken för att man har fått testa på så mycket nytt men jag tror inte att jag skulle vilja jobba inom restaurangbranschen. Men man har fått göra så mycket mer än vad man tror när man bara sitter och väntar på maten så tror man inte att det kan vara så kul och tidskrävande att vara i köket och göra all mat. Så nästa gång som jag kanske sitter på en restaurang så vet jag hur jobbigt och stressigt det kan vara att jobba i köket men att det är kul och rolig.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ostvagnen i Ulvesund - Ost och chark paradiset

Ostvagnen i Ulvesund - Ost- och charkparadiset Mitt bland husen och skogen står den lilla ostvagen. Man kan känna lukten av mogen krämig ost eller kanske en rökt skinka? Här precis framför Ulvesunds växthus står Lars och Gert och säljer sin ost samt chark trots sin ålder. För båda är pensionärer. Men de står där dag ut och dag in för att leverera den kända osten till lokal- befolkningen. Historia och säsong I den lilla vagnen i Ulvesund står dom med ett brett sortiment av ost och chark. För 60 år sedan ägde Gert en butik i Ulvesund. På den tiden var Ljungskile inte stort och om man skulle handla åkte man dit. Men för 16 år sedan tvingades den stänga ner och före detta chefen Gert bohlin gick i pension. Men snart förstod Gert att han behövde sälja så han köpte en husvagn och några kyldiskar och så föddes ost vagnen som stått där nu i snart 10 år. Den har överlevt snö, stark vind och gassande sol när folk kommit och bett om att få en stor bit bri. “Vi har mest kunder under s...

Hunddagiset Hos Malin

Många promenader, olika aktiviteter och ett fint landskap. Det är det man kan förvänta sig Hos Malin. Lillan och Gullan som kommit tillbaka från en promenad. På gården är det tyst fastän man kan förvänta sig skall av hundarna som väntar på sin morgonpromenad. Jag går och knackar på kontoret som är ett litet rött hus på gården. Malin kommer ut och hon är väldigt bemötande. Det märks att hon har många kunder. Inne på kontoret är lilla Sigge. Trots att han är en av de minsta hundarna där tror han att han är störst, bäst och vackrast. Hon går igenom vad hon brukar göra och hur en vanlig dag ser ut. För att passa in i detta yrke enligt Malin bör man vara hundintresserad, olat, envis, bestämd, optimistisk, ha kunskap om hundar, ha känsla för djuren, ha bra kondition och det krävs att man har gått en grundkurs för personal på hunddagis och pensionat. Min första arbetsuppgift är att gå ut med Nelson. Nelson är en bearded collie som har fått kloröta. Han måste ha på sig sk...
Prao på Lyckorna Golfklubb                                                                                        Lyckorna Golfklubbs logga Att arbeta på en arbetsplats som Lyckorna golfklubb kräver att man gillar att vara utomhus, och det kan vara bra om man spelar golf också. Om man vill jobba i verkstaden behöver man veta ganska mycket om fordon som behöver repareras. För att jobba på banan så måste man ha gått lantbruksinriktning på gymnasiet, och i restaurangen behöver man gå kocklinjen. I shopen och övriga arbetsområden ska man ha gå...