Fortsätt till huvudinnehåll

Min prao på Coop Forum

Min prao på Coop Forum

Prao V.17. Jag praktiserade hos Coop Forum på Torp, Uddevalla, den största versionen av Coop affärer, den har kvalitétsvaror för alla och det var en väldigt lärorik vecka!
Måndag: När jag först kom till Torps busstation vid 07:55 gick jag in och satte mig på en bänk utanför Coop, lite osäker på ifall jag skulle gå in i butiken eller sitta kvar. Vid 08:05 gick jag in i butiken och träffade min handledare, Ann Persson, som sa till mig att sitta utanför och vänta på en annan person som skulle visa mig runt. När Yvonne, som var personen som skulle visa mig runt. Först gav hon mig ett kort som gjorde så att jag kunde komma in till personal-områden. Sen gick vi in i personalköket och hon visade mig att det fanns bröd, juice och yoghurt. Efter det så drog jag mitt kort i en maskin och gjorde så att det registrerades att jag var där. Sedan valde jag mellan en gör piqué och en grön skjorta att ha på mig. Jag valde skjortan. Hon gav mig också en kniv och ett par handskar.   
Jag gick tillbaka till Ann. Hon sa till mig att hon skulle på möte om 5 min och visade mig hur man "frontar" varor. Det betyder att man lägger fram varor som står längre bak och att man vänder dem så att etiketten syns. Det  var vad jag fick göra tills varorna kom. När veckans frysvaror kom avbröt jag frostingen och hämtade en vagn för att kunna köra ut frysvarorna. Det var fisk, grönsaker, kött och färdigmat. Sen plockade jag upp vanliga varor, mest müsli och flingor, men också mjöl, baktillbehör, lite läsk, korv bröd och pasta. De två första dagarna var vagnarna väldigt oorganiserade, det var varor från hela butiken på varje vagn.
Efter det var det frukost vid 11:25 (kom igen Coop, lite sent!). När frukosten var slut fortsatte jag packa upp varor tills jag slutade vid 14:45, jag tog min halvtimmes lunchrast så jag fick sluta 30 min tidigare. Och sedan hämtade jag min väska och bytte om till mina vanliga kläder.
Tisdag: När jag kom till Torp bytte jag om och sen gick jag igenom personalrummet och stämplade in mig. Efter det började jag att fronta varor för att de nya varorna inte hade kommit än. Innan frukosten paketerade jag upp lite av allt möjligt. Vagnarna var väldigt oorganiserade igen. Jag packade mest upp barnmat och diskmedel, men också glassås, strössel, soppor och knäckebröd. Sen åt jag frukost. Efter frukosten fortsatte jag med att packa upp varor tills dagen var slut vid 14:45. Jag tog lunchrasten i slutet igen. Sedan bytte jag om och tog bussen hem.
Onsdag: I början av dagen så fick vi fronta varor. Efter det så hade personal lagt upp varor på vagnar som vi skulle köra ut i butiken, jag märkte att det idag var bättre organiserat med vilka varor som fanns på vagnen, inte bara random varor från hela butiken. Jag fick en vagn med knäckebröd och bakelser. De skulle vara på ungefär samma ställe, det var en korridor med gångar till höger. Det låg knäckebröd och bakelser på typ varannan rad. Efter att jag hade kört ut några vagnar med sådant så skulle vi äta frukost.
Efter frukosten så körde jag ut majonnäs, ketchup, dressing och asiatisk soja och sås. Sen körde jag ut barnmat, diskmedel och pappersservetter. När jag var klar med det så var klockan 14:45 (Jag gjorde som jag hade gjort på de andra dagarna också). Jag tog bussen hem vid 15:05.
Torsdag: När jag kom till Torp vid 08:05 gick jag in på toan och bytte om, som vanligt. När jag kom in till Coops lager så hade de redan vagnar med varor framme, så jag tog en vagn och körde ut den i butiken. På vagnen fanns det diskmedel, tvättmedel och toapapper. När jag stod och ställde upp varorna kom det fram en pensionär och frågade mig vart saltet var, så jag visade henne att det var två gångar bort och gick tillbaka till min vagn.
Sen åt jag frukost vid 11:25 igen. Efter frukosten gick som på räls, jag packade upp varor, jag hjälpte kunder, jag hämtade nya vagnar, packade upp fler vagnar. Sen var det visst dags att sluta. Jag tog lite kort av butiken och lämnade tillbaka min kniv och mina handskar.
Min handledare gav mig en Coop kasse när jag skulle gå, i den fanns det en påse ostbågar, en påse chips och en flaska coola. Jag tackade och sa hejdå och sedan var min prao tid hos Coop över. Jag lämnade tillbaka min skjorta och mitt kort i kundtjänsten. Efter det gick jag och åt lunch med en vän.

Eftertankar:
Min tid på Coop var ganska lärorik, jag fick en bättre känsla för hur de jobbar på livsmedelsaffärer, och vanliga affärer för den delen också. Att bara stå och packa upp varor blev ganska långtråkigt efter några dagar. Personalen var hjälpsam och snäll. Jag tror inte att jag kommer att jobba på någon livsmedelsaffär när jag blir vuxen. Det är dock ett bra sommarjobb till nästa år.

Bildresultat för Coop lager
Coops Lager.

Kommentarer

  1. Hej Hjalmar!
    Vilka bra reflektioner du har kring din praovecka på Coop! Nu vet du att ett jobb i en mataffär kanske inte är något för dig i framtiden, men kul att du ändå kan tänka dig att sommarjobba där :)
    Hälsningar Nina

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ostvagnen i Ulvesund - Ost och chark paradiset

Ostvagnen i Ulvesund - Ost- och charkparadiset Mitt bland husen och skogen står den lilla ostvagen. Man kan känna lukten av mogen krämig ost eller kanske en rökt skinka? Här precis framför Ulvesunds växthus står Lars och Gert och säljer sin ost samt chark trots sin ålder. För båda är pensionärer. Men de står där dag ut och dag in för att leverera den kända osten till lokal- befolkningen. Historia och säsong I den lilla vagnen i Ulvesund står dom med ett brett sortiment av ost och chark. För 60 år sedan ägde Gert en butik i Ulvesund. På den tiden var Ljungskile inte stort och om man skulle handla åkte man dit. Men för 16 år sedan tvingades den stänga ner och före detta chefen Gert bohlin gick i pension. Men snart förstod Gert att han behövde sälja så han köpte en husvagn och några kyldiskar och så föddes ost vagnen som stått där nu i snart 10 år. Den har överlevt snö, stark vind och gassande sol när folk kommit och bett om att få en stor bit bri. “Vi har mest kunder under s...

Hunddagiset Hos Malin

Många promenader, olika aktiviteter och ett fint landskap. Det är det man kan förvänta sig Hos Malin. Lillan och Gullan som kommit tillbaka från en promenad. På gården är det tyst fastän man kan förvänta sig skall av hundarna som väntar på sin morgonpromenad. Jag går och knackar på kontoret som är ett litet rött hus på gården. Malin kommer ut och hon är väldigt bemötande. Det märks att hon har många kunder. Inne på kontoret är lilla Sigge. Trots att han är en av de minsta hundarna där tror han att han är störst, bäst och vackrast. Hon går igenom vad hon brukar göra och hur en vanlig dag ser ut. För att passa in i detta yrke enligt Malin bör man vara hundintresserad, olat, envis, bestämd, optimistisk, ha kunskap om hundar, ha känsla för djuren, ha bra kondition och det krävs att man har gått en grundkurs för personal på hunddagis och pensionat. Min första arbetsuppgift är att gå ut med Nelson. Nelson är en bearded collie som har fått kloröta. Han måste ha på sig sk...
Prao på Lyckorna Golfklubb                                                                                        Lyckorna Golfklubbs logga Att arbeta på en arbetsplats som Lyckorna golfklubb kräver att man gillar att vara utomhus, och det kan vara bra om man spelar golf också. Om man vill jobba i verkstaden behöver man veta ganska mycket om fordon som behöver repareras. För att jobba på banan så måste man ha gått lantbruksinriktning på gymnasiet, och i restaurangen behöver man gå kocklinjen. I shopen och övriga arbetsområden ska man ha gå...